lussekatter

Lussebullar!  ca: 30-35st

Deg
150 g smör eller margarin
2 dl vit sirap
2 kuvert saffran á 0,5 g
½ tsk salt
50 g jäst för söta degar
4 dl mjölk
15 dl vetemjöl varav 9 dl tillsätts före jäsningen och 6 dl efter
1 dl kesella
1 ägg
Pensling och garnering
Russin
1 ägg

1. BÖrja med att röra smöret eller margarinet och sirap vitt och poröst. Stöt därefter saffranet och saltet till ett fint pulver i en mortel.
2. Smula ner jäst i en degbunke och tillsätt den fingervarma mjölken. Rör om tills jästen är upplöst. Tillsätt ett par matskedar av matfettsblandningen och det stötta saffranet. Blanda därefter ner 9 dl vetemjöl och rör snabbt samman till en slät men lös deg. Täck med en bakduk och låt degen vila i bunken i ca 30 minuter.
3. Tillsätt kesella, ägg, sparad matfettblandning och resten av vetemjölet. Arbeta nu degen bland och smidig.
4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och forma till en längd som delas upp i mindra bitar. Forma de små degbitarna till släta bullar. Rulla därefter  ut dem till smala längder som formas till lussekatter.
5. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar och tryck ner russin i dem. Ställ att jäsa till knappt dubbel storlek , vilket tar ca 40 minuter sätt ugnen på 250 grader.
6. Pensla de färdigjästa bullarna med lätt uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen 6-7 minuter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback